Nawadnianie

Woda w ogranizmie człowieka to najwazniejszy składnik budulcowy. Stanowi:...

Nawadnianie

Woda w organizmie człowieka to najważniejszy składnik budulcowy. Stanowi: 50-55% masy ciała kobiety, 60-65% masy ciała mężczyzny, 65-75% masy ciała niemowlęcia. Organizm dorosłego człowieka, prowadzącego mało aktywny tryb życia, traci dziennie około 2.600 ml wody. Około 200 ml wydalane jest przez układ oddechowy, 500 ml przez skórę, i 1.500 ml przez nerki. Przyjmuje się iż na każdy 1kg masy ciała należy wypić 35 ml wody. Należy pamiętać, że do bilansu spożytej wody nie wlicza się kawy i alkoholu. W procesie oczyszczania organizmu i odchudzania, woda nabiera jeszcze większego znaczenia. Organizm nie może zacząć spalać tkanki tłuszczowej bez odpowiedniego poziomu nawodnienia.

Oznaki odwodnienia organizmu: zamęt przed oczami, bóle mięśniowe, skurcze, które postępują wraz z coraz większym deficytem wody, zaburzenia rytmu serca, kołatanie serca, utrata elastyczności skóry, kolki, ból brzucha, zaparcie, spadek ciśnienia krwi, zmiana koloru moczu, przy odwodnieniu staję się coraz bardziej „skoncentrowany” o czym świadczy zmiana jego barwy z jasno słomkowej w ciemny żółty, a czasem nawet brązowy.

Składniki wlewu:

Na– Sód reguluje równowagę kwasową- zasadową, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, wraz z potasem reguluje napięcie mięśniowe oraz przewodzenie bodźców w komórkach nerwowych. Zawiaduje gospodarką wodną organizmu, zatrzymując wodę i odpowiada za jej prawidłowe rozmieszczenie w ustroju.

K– Potas pobudza wydzielanie insuliny, uczestnicząc w przemianie węglowodanów i białek. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Odpowiada za gospodarkę wodna ustroju, kontrolę ciśnienia krwi i pracę nerek.

Magnez– Składnik kości i zębów. Wzmacnia mięśni i koi nerwy- działa antystresowo na układ nerwowy. Uczestniczy w przebiegu wielu szlaków metabolicznych związanych z przemianą białek, kwasów nukleinowych, lipidów i węglowodanów. Wykazuje pozytywny wpływ na krzepnięcie krwi, usprawnia reakcje obronne organizmu, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Obniża poziom cholesterolu, chroniąc przed uszkodzeniem mięśnia sercowego.

Administratorem danych osobowych jest startup Managementsystem - Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości. Dane wpisane w formularzu kontaktowym będą przetwarzane w celu udzielenia odpowiedzi na przesłane zapytanie.